espressocafe.ro

marți, 20 octombrie 2015

Adaptarea motoarelor electrice – o necesitate

Importanta motoarelor electrice pentru societate este un subiect ce poate fi dezbatut la nesfarsit. De la Revolutia Industriala si pana in prezent utilitatea motoarelor electrice a fost si este recunoscuta pe plan mondial. Fara motoarele electrice cu aplicatii din cele mai diverse nu am mai putea beneficia de transport, tehnologia ar fi la pamant iar evolutia probabil ar stagna.
            In ceea ce priveste diversitatea aplicatiilor motoarelor electrice, exista un necesar cand vine vorba de adaptabilitate. Fiecare motor sau motoras trebuie sa ofere necesarul de putere, moment si turatie in functie de aplicatia pentru care este folosit.
            Tipologia motoarelor electrice este astfel la fel de variata ca si aplicatiile si sistemele pe care le pun in miscare. Necesarul de tensiune este un prim criteriu dupa care se clasifica motoarele electrice. Aplicatiile casnice ori rezidentiale necesita motoare electrice monofazate, aplicatiile industriale folosesc motoare electrice trifazate sau de inalta tensiune, iar in cazuri speciale pot fi realizate motoare care sa lucreze in regim de sub-tensiune.

            Treptele de turatie reprezinta un alt criteriu dupa care se impart motoarele electrice. Aici este nevoie de asemenea de adaptabilitate, intrucat nu poate fi folosit acelasi tip de motor electric pentru o banda transportoare industriala si pentru scari rulante din hipermarketuri. Turatiile sunt impartite in trepte, uneori conteaza mai mult cuplul, momentul si tractiunea oferita. Si aici flexibilitatea in optiuni primeaza, astfel exista doua variante: se realizeaza motoare electrice speciale, dupa specificatii tehnice exacte, ori se apeleaza la variatoare si reductoare de turatie care sa ajusteze aceste aspecte.
            Nu in ultimul rand, adaptarea motoarelor electrice inseamna protectie si siguranta in utilizare. Aceste doua aspecte sunt in legatura directa cu durabilitatea, pentru ca un motor electric ce actioneaza un sistem complex trebuie sa fie utilizabil pe termen lung. Ca in orice aplicatie industriala, se tine foarte mult cont de mediul in care motorul electric va actiona. Sectorul industrial impune actiunea in medii cu mult praf – pentru aceasta exista motoare electrice cu protectii si carcase suplimentare anti-praf. Medii diverse precum hale de refrigerare sau turnatorii necesita de asemenea utilaje actionate de motoare electrice rezistente. Conditiile de temperatura extreme din astfel de medii necesita de asemenea motoare protejate impotriva temperaturilor foarte ridicate sau foarte joase. Desigur se impune si protectie anti-explozie a motoarelor: in majoritatea aplicatiilor este o cerinta obligatorie.

            Avand in vedere tipologia variata a motoarelor si solutiile pe care le ofera, poate fi spus un singur lucru: le caracterizeaza adaptabilitatea, fiabilitatea si durabilitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RCA-Ieftin

Postări populare